Om at turde tage tuschen i hånden

5. september 2021 - Skrevet af Kirstine Kolling

Tag tuschen i hånden.jpg.jpg

Dette indlæg handler om at turde at tage tussen i hånden. Også efter kurset.

Det er det fedeste at holde kurser i grafisk facilitering. Når dagen er slut er rummet plastret til med skitser, og det flyder med tuscher og papir over det hele. Og folk er altid høje på energi. 

Alligevel oplever jeg, at det er en udfordring at sikre at deltagerne også går hjem og bruger det, de har lært.

Så hvordan hjælper man bedst sine kursister til at få de nye færdigheder implementeret i deres arbejde?

Det handler i høj grad om at styrke deltagernes mod til at tage tussen i hånden. Også uden for kursuslokalets trygge rammer. Om at have modet til at stille sig op til tavlen, whiteboardet eller det hvide stykke papir. Og owne det. 

Min tre bedste råd til at komme godt i gang, er: 

1. Start i et trygt rum - Kolleger før kunder

Hvis du er usikker på, hvordan det bliver taget imod, at du nu er sådan én der kan lave grafisk facilitering, så start med at teste dine færdigheder af i et trygt rum. Brug dit nye værktøj under møder med tætte kolleger, som véd at du har været på kursus, og som synes det er lige så fedt, som du selv gør. Det giver hård hud på fingrene og ekstra selvtillid, og derefter kan du så kaste dig ud i at tage tussen og tegne foran eksterne kunder eller samarbejdspartnere.

2. Forbered dig! - Lav en visuel skabelon

Brug noget tid på at forberede dig ved tænke over, hvad der skal ske. Hvad er formålet med at mødes og hvilket udbytte vil du gerne stå tilbage med, når I er færdige? Lav evt. en visuel skabelon på forhånd, som du nemt kan tegne op og bruge til at styre de input, du gerne vil have under mødet eller til den workshop, du skal holde. 

3. Ha’ styr på dit grej. Livet er for kort til tørre tuscher. 

Vær sikker på, at du har det udstyr du skal bruge. Livet er simpelthen for kort til tørre tuscher, og der er ikke noget der kan gøre én mere nervøs når man tegner foran andre, end hvis éns tusch ikke virker. Så sørg for at du har det papir du skal bruge, og at dine tuscher ikke er tørre. Det gælder også, hvis du tegner på whiteboard. 

Bonus:
Et sidste uformelt råd er at bruge grafisk facilitering så meget du overhovedet kan. Hvis det ikke er oplagt på arbejdet lige med det samme, så brug det til bestyrelsesmødet i vuggestuen, til generalforsamlingen i andelsforeningen, eller når du skal lave en indkøbsliste. Hver en streg giver ekstra selvtillid. 


Forrige
Forrige

3 vigtige beslutninger, inden du går i gang med dit visuelle referat

Næste
Næste

Livet er for kort til tørre tuscher