3 vigtige beslutninger, inden du går i gang med dit visuelle referat

Forberedelse er nøglen til et godt visuelt referat. For det frigør plads på den mentale server, og det har du brug for, når du først går i gang. 

Skab plads på din mentale server

Din hjerne skal kunne bearbejde store mængder information i et enormt hurtigt tempo, når du laver visuelle referater - og det kræver både energi og båndbredde. Derfor vil du gerne eliminere mængden af beslutninger, der skal tages undervejs. Det kan du gøre ved at planlægge designet af dit visuelle referat så nøje som muligt. 

Her kommer de tre ting, jeg altid starter med at tage stilling til, når jeg skal til at lave et visuelt referat.

Tip 1 - Sådan fordeler du pladsen på dit papir 

Inddel dit papir i mindre felter (f. eks. med en tynd blyantstreg), så du præcist ved hvor meget plads du har til rådighed til hver pointe. Her er det altid en balance, hvor mange felter du skal lave. På den ene side vil du ikke have for mange, for at undgå at dit referat bliver for crowded, men på den anden side, er det også surt at løbe tør for plads.

Et godt råd her er, at dele dit papir ind i tidsintervaller. Hvis oplægget varer 45 min, så lav 5-6 felter, så du har plads til én vigtig pointe hver 10. minut. Og gem så gerne lidt ekstra felter til slutningen af oplægget. Det er typisk der, de vigtigste pointer bliver opsummeret.  

Anvis desuden et specifikt sted på referatet til vigtig baggrundsviden (f.eks. portrætter, navne, titler, dato, logo etc). Lad dette felt skille sig ud. Og planlæg så, hvordan du kan placere dine pointer rundt om dette felt. 

NB: Den fysiske adskillelse af dine pointer er vigtig, så husk at gøre plads til white space. De tomme områder giver din modtager mulighed for at fordøje dit indhold bid for bid. 

Tip 2 -  Sådan beslutter du hvilke farver, du vil bruge og til hvad

Farver er fantastiske. De kan få dine pointer til at stå tydeligt frem og guide øjet igennem dit visuelle referat. Men farver skal altid bruges strategisk og må aldrig kunne forvirre din modtager. Farver skal kommunikere, ikke pynte. 

Få farver er godt. Og tone-i-tone er også godt. Brug én hovedfarve i forskellige nuancer, og brug så én kontrastfarve til at skabe opmærksomhed. Husk at sort og hvid gerne må være aktive spillere på din farvepalette.

Byg f. eks. din farvepalette op sådan her:

  • Brug én farve til tekst og outline på dine illustrationer

  • Brug én farve til at highlighte nøgleord og farvelægge dine illustrationer

  • Brug en lysere tone af samme farve til skygger

  • Brug en kontrastfarve til at skabe opmærksomhed

  • Brug den hvide farve til at skabe balance. 

Tip 3 - Sådan planlægger du de forskellige niveauer af information

Dit informations-hieraki hjælper modtageren med at afkode, hvilke elementer i dit visuelle referat, som er på samme niveau. Skriv altid tekst, som er på samme niveau med samme type skrift og farve. Jeg arbejder som regel med tre forskellige niveauer. 

  • (Nogle gange en underoverskrift, men ellers…)

  • Vigtig pointe

  • Nøgleord

  • Simpel illustration

Jeg håber disse tre tips kan hjælpe dig med at skabe lidt ekstra mental båndbredde og komme godt fra start, når du skal lave visuelle referater. Nu har du i hvert fald læst helt til bunds. Og tusind tak for det!

Næste
Næste

Om at turde tage tuschen i hånden